WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS   Ingyenes elektronikus tananyag interaktív
weboldalak készítéséhez.
Custom Search
 
vissza VISSZA    
menü MENÜ    
ismét ISMÉT    
tovább TOVÁBB    

Az adatbázis felépítéseAz adatbázis szerkezete megvalósítja a webáruház első 3 alapfunkciójának (weboldalak megjelenítése, felhasználók kezelése, megrendelések kezelése) szétválasztását.

  1. A weboldalak megjelenítéséhez szükséges adatokat az oldal tábla és kapcsolódó táblái tárolják. Önálló életet élnek.
  2. A felhasználókezeléshez szükséges adatok tárolására a felhasznalo_reg és kapcsolódó táblái szolgálnak.
  3. A megrendelések adatainak tárolása két lépésben történik. Kezdetben kocsi tábla tárolja a felhasználó által kiválasztott termékek mutatóit és darabszámát. Megrendelés esetén a megrendelés adatait a megrendeles és a megrendelt_termek táblák tárolják. Mivel mind a felhasználók, mind pedig a termékek adatai változhatnak (pl. árváltozás), ezért a két táblában a megrendelés pillanatában aktuális valamennyi releváns információ eltárolásra kerül.

Az oldal táblából egy weboldal betöltése közben is nagy számú lekérdezés zajlik. Gondoljunk csak a menü összeállítására. A felhasznalo_reg és ideális esetben a kocsi tábla adatai gyakran szerepelnek lekérdezésekben. Az elfogadható letöltési idő biztosítása érdekében ezt a 3 táblát nem érdemes túlzsúfolni. Csak a leggyakrabban használt adatokat fogjuk bennük tárolni.

A megrendeles és a megrendelt_termek táblákkal más a helyzet. Esetükben az a cél, hogy megrendeléshez kapcsolódó valamennyi fontos adat a megrendelés pillanatában érvényes formában eltárolásra kerüljön. Bármikor változhatnak a termékek árai, vagy elköltözhet egy felhasználó. Ezek a táblák ritkábban kerülnek lekérdezésre, így nem érdemes tovább szabdalni őket.
A webáruház megtekinthető és letölthető itt: Webáruház - W3 Free Shop