logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Egyértelmű navigációA felhasználónak mindig kell tudnia, hogy éppen hol tartózkodik az oldalon belül, és merre mehet tovább.

A pillanatnyi helyzetének megismerésében morzsa­navigáció segít a legjobban. Az oldalnév előtt (többnyire az előző sorban) az aktuális oldal szülőoldalainak linkjei helyezkednek el. Ebből rögtön látszik, hogy miként lehet az adott oldalra eljutni a kezdőlapról. Webáruház esetén itt látszik, hogy pl. a vizsgált termék melyik kategória, melyik alkategóriájában található.

A menüsor rendszerint minden oldalon ugyanazokat a jól kiválogatott menüpontokat tartalmazza, ezért globális menünek is nevezik. Állandóságot, kiszámíthatóságot sugall a felhasználó felé, egyúttal tájékoztatja a webhely céljáról is.

A menüoszlop tartalma már oldalfüggő. Nagy mennyiségű tartalom, sok alkategória esetén nem célszerű egy időben megjeleníteni az összes linket. A menü már nem lenne átlátható. Megoldást jelent ekkor, ha csak akkor bontjuk ki egy kategória linkjeit, ha a felhasználó a kategória linkjére kattint, vagy éppen annak egy belső oldalán jár. A menüoszlopot tartalma rendszerint helyfüggő, ezért helyi menünek is szokták nevezni.

Az oldalhierarchia, a menüoszlop linkjeinek több szintű listába szervezésével, és webhelytérkép készítésével tehető egyértelművé a felolvasó szoftverek használói és a keresőrobotok számára.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.