logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Dokumentumfa


Faszerkezet


könyvtárszerkezet
Aki webfejlesztésre vállalkozik, annak számára nem jelentenek újdonságot az egyes elemek kapcsolatát leíró faszerkezetek.

Az egyik leggyakrabban használt példa erre a háttértárolókon kialakított könyvtárszerkezet. Ebben az esetben a gyökér könyvtárban található alkönyvtáraknak is lehetnek alkönyvtárai, és minden alkönyvtárban további alkönyvtárakat hozhatunk létre.


Dokumentumfa


HTML dokumentumfa

A háttértárolóink könyvtárszerkezetéhez hasonló módon a HTML oldalakat felépítő elemek kapcsolatát is faszerkezetben szokás ábrázolni.

A böngésző egy-egy elemnek a fa szerkezetben (dokumentumfán) elfoglalt helyének ismeretében határozzák meg miként kell megjeleníteniük.

Melyek az öröklött tulajdonságaik.

Hol helyezkedjenek el a képernyőn. (Melyik elemben helyezkednek el? Melyik elem van előttük? Melyik mögöttük? Mely további elemeket tartalmaznak.)

Az adott elem tulajdonságainak meghatározásánál a webfejlesztőnek is ismerni kell az elemek dokumentumfán elfoglalt helyzetét. Ennek alapján lehet például csak egy meghatározott elem belsejében lévő (a dokumentumfán alatta elhelyezkedő) elemeknek egy adott tulajdonságát beállítani.


Példa:

Forráskód<body>      
  <div class="div_1">
    <p> A DIV gyermeke vagyok</p> 
  </div> 
  <p> A body gyermeke vagyok.</p> 
</body>
 

Eredmény*


* Az eredmény megjelenítése az Ön által használt böngészőtől függ.
A példakód külön ablakban is megtekinthető: css_kijelolo_gyermek.html


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.