logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
menüMENÜ   

A fejezet céljaA Törvényes webáruház című fejezetünk bemutatja, hogy egy webshop milyen jogszabályoknak kell megfeleljen, ha üzemeltetője szeretné elkerülni a bírságokat és kártérítési pereket.

Tananyagunk nem teljes. Csak az olyan webáruházra vonatkozó jogszabályokat gyűjtjük össze, amely
- a jogszabályokban nem tiltott termékeket forgalmaz,
- oldalait 18 éven aluliak is szabadon látogathatják,
- csupán elektronikus kereskedelemmel foglalkozik, és nem küld reklám leveleket.

Feltételezzük továbbá azt is, hogy a webáruház, egy már működő, üzlethelyiséggel rendelkező vállalkozás áruházában forgalmazott termékeket teszi az interneten megvásárolhatóvá.

Az egyes termékcsoportok forgalmazását külön jogszabályok szabályozhatják (pl. romlandó élelmiszerek, gyógyhatású készítmények...) Ezek kereskedelme esetén az üzemeltető felelőssége a speciális szabályok betartása, a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése. Ezeket azonban a tananyag jellege miatt nem vizsgáljuk.

Ha valaki a felhasználói adatait hírlevelek küldésére is fel kívánja használni, akkor bizony az itt megismertek mellett további jogszabályokkal is célszerű megismerkednie. Tevékenységét pedig nyilvántartásba kell vetetnie, ha szabályosan szeretné végezni.

Tananyagunk oktatási céllal, a középiskolás korosztály számára készült. Ennek ellenére igyekeztünk eloszlatni több, a webáruházak törvényi hátterére vonatkozó tévhitet, és arra törekszünk, hogy üzemeltetőik teljes képet kapjanak a jogszabályokban előírt általános kötelezettségeikről.

A tananyagok és a letölthető mellékleteit (pl. ÁSZF minta, adatkezelési nyilatkozat minta...) mindenki szabadon, de saját felelősségére használhatja.


A webáruház megtekinthető és letölthető itt: Webáruház - W3 Free Shop


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.