logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
vissza VISSZA    
menü MENÜ    
tovább TOVÁBB    

Egyértelmű navigációA felhasználónak mindig kell tudnia, hogy éppen hol tartózkodik az oldalon belül, és merre mehet tovább.

A pillanatnyi helyzetének megismerésében morzsa­navigáció segít a legjobban. Az oldalnév előtt (többnyire az előző sorban) az aktuális oldal szülőoldalainak linkjei helyezkednek el. Ebből rögtön látszik, hogy miként lehet az adott oldalra eljutni a kezdőlapról. Webáruház esetén itt látszik, hogy pl. a vizsgált termék melyik kategória, melyik alkategóriájában található.

A menüsor rendszerint minden oldalon ugyanazokat a jól kiválogatott menüpontokat tartalmazza, ezért globális menünek is nevezik. Állandóságot, kiszámíthatóságot sugall a felhasználó felé, egyúttal tájékoztatja a webhely céljáról is.

A menüoszlop tartalma már oldalfüggő. Nagy mennyiségű tartalom, sok alkategória esetén nem célszerű egy időben megjeleníteni az összes linket. A menü már nem lenne átlátható. Megoldást jelent ekkor, ha csak akkor bontjuk ki egy kategória linkjeit, ha a felhasználó a kategória linkjére kattint, vagy éppen annak egy belső oldalán jár. A menüoszlopot tartalma rendszerint helyfüggő, ezért helyi menünek is szokták nevezni.

Az oldalhierarchia, a menüoszlop linkjeinek több szintű listába szervezésével, és webhelytérkép készítésével tehető egyértelmüvé a felolvasó szoftverek használói és a keresőrobotok számára.