logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
menüMENÜ   

Fontok, fontkészletek


A következő oldalakon megismerjük a fontok (betűk, számok és egyéb karakterek) megadásának módját.

Minden modern grafikus operációs rendszer több fontkészlettel rendelkezik. A felhasználói programok telepítésével pedig további fontkészletek válnak elérhetővé.

Az elektronikus dokumentumokban használt betűtípusok helyes megválasztásával az esztétikus megjelenésen túl, áttekinthetővé tehetjük weboldalunkat, kiemelve a legfontosabb információkat. A betűtípusok cél nélküli keverése azonban megzavarhatja az olvasót.

HTML oldalak esetén a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a webfejlesztő soha nem tudhatja, hogy a látogatói gépén mely fontkészletek hozzáférhetők.

A böngésző független webfejlesztés alapvető célja, hogy bárki, bármilyen eszközön, bármelyik operációs rendszer és böngésző használatával tekinti meg weboldalainkat ugyanazzal az esztétikus megjelenéssel találkozzon.

Ha az szeretnénk, hogy a weboldalon használt betűtípusok minden böngészőben és minden eszközön egységesen jelenjenek meg, akkor használjunk

- web-biztos fontkészleteket,

- saját fontkészletet vagy

- az interneten hozzáférhető böngészőfüggetlen fontkészletet. (Találhatunk ingyeneseket és licencdíjasokat)

A fontkészlet kiválasztásánál ügyelni kell arra is, hogy tartalmazzák a speciális magyar karaktereket (í,ő,ű...), különben ezek helyett a felhasználó csak egy téglalapot fog látni.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.