logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

A honlap mérete


A weboldal tervezésének első lépései közé tartozik méretének meghatározása.

Látszólag egyszerű a feladat, de több dolgot kell mérlegelni a döntés előtt. Volt idő, amikor elegendő lehetett 800*600 pixel felbontású képernyőre optimalizálni oldalunkat.

Ma aki megteheti 2560 x 1440 pixel felbontásban nézi oldalunkat, de még mindig sokan használnak 1024 * 768 pixel felbontást is.

Képzeljünk el egy a 1024 * 768 pixel felbontásra optimalizált oldalt egy 2560 x 1440 pixel felbontásban működő monitoron. Középen egy keskeny sávban jelenik meg csupán a tartalom. A felhasználó szorgalmasan görgethet, ha el kíván jutni ahhoz a tartalomhoz, ami egyébként vígan elférne képernyőjén. (Látogatóink egy részének mindezt nem kell elképzelni mert nap mint nap találkoznak ezzel a jelenséggel. )

Fordított esetben, ha az oldalt nagy felbontásra optimalizáljuk, akkor pedig a kis felbontású képernyőt használó látogatóinkat kényszerítjük vízszintes görgetésre. Ez talán még zavaróbb lehet, hiszen a felhasználó lehet hogy egy tartalmi elem például egy kép egy részletét látja egyszerre a képernyőn. Már annak érdekében is a gördítősávot kell használnia, hogy a kép másik felét megnézhesse.

És még nem is beszéltünk a napjainkban már igen elterjed okos telefonokról. De ez megér egy külön fejezetet.


Alapvetően két lehetőség közül választhatunk

1. Fix szélességű weboldalt készítünk

2. Automatikusan változó szélességű weboldalt készítünk


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.