logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Színek, színárnyalatok, formákNem lehet a szín vagy a forma vagy méret vagy az elhelyezkedés vagy az irány az egyetlen vizuális módja az információ közvetítésének, a figyelem felkeltésének vagy a vizuális alkotóelemek megkülönböztetésének!

Egyszerre mindig több módon is el kell érni a vizuális kiemelést!

Vanak felhasználók, akik a formákat keverik.

A színvakok, a színtévesztők (A férfi lakosság 8%-a!) és a rossz fényviszonyok mellett, kis képernyőn internetezők számára jelent segítséget a színek mellett, a megkülönböztetés más formáinak párhuzamos használata. (Aláhúzás, vastagítás, keretezés, ikonok elhelyezése....)

A felhasználó számára lehetővé kell tenni a felíratok nagyítását legalább kétszeres méretre, a weboldal helyes megjelenítése mellett.

Kontrasztarány: a háttérszín és betűszín világosságának (monitorok esetén fényerősségének [cd/m²]) aránya.

Annál könnyebben olvasható egy szöveg, minél nagyobb a háttérszín és betűszín kontrasztja. A legnagyobb kontraszt a fehér és fekete színek használatával érhető el.

A WCAG 2.0 ajánlás AA szintjének teljesítéséhez 4,5:1 (Nagy betűk esetén: 3:1) AAA szintjéhez pedig 7:1 (Nagy betűk esetén: 4,5:1) kontrasztarányt kell elérnie minden a weboldalon található szöveges tartalomnak (néhány kivételtől eltekintve).

Az AAA szint eléréséhez azonban már olyan extra követelmények is tartoznak, mint
  • kikapcsolható háttérkép
  • felhasználó által kiválasztható előtér és háttérszín
  • a középre igazítás mellőzése
Képként reprezentált szöveg csak dekorációként szolgálhat, illetve ott használható, ahol a szöveg sajátos megjelenítése lényeges az információ átadásához. (pl. Logó, egy az oldalon bemutatott dokumentum digitalizált változata... ) Információ ekkor sem maradhat rejtve a látássérült felhasználók elől!


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.