logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
menüMENÜ   

Böngészőfüggetlenség


A 90-es években még a legjelentősebb webhelyek is rendre megadták, hogy mely böngészőre és milyen felbontásra lettek optimalizálva. A látogatótól „elvárták” az általuk kiválasztott böngésző programok használatát. A felbontást a legelterjedtebb, esetleg a forgalomban lévő legkisebb felbontáshoz igazították.

Gyorsan kiderült, hogy a felhasználók túlnyomó többsége egy weboldal kedvéért nem telepít új szoftvert.

2015-re a megjelenítők felbontása is olyan tág határok között mozog, hogy nem lehet egy olyan értéket meghatározni, amely a látogatók többségének megfelelő lenne.

Egy modern webáruház esetén alapkövetelmény, hogy a legelterjedtebb böngészőket (Google Chrome, Firefox, Safari, Opera és Internet Explorer) használó látogatók számára egyformán jól használható legyen, függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszer fut eszközükön.

Vásárlóink ezen túl is számtalan más böngészőt használhatnak. Ezek többsége azonban követi W3C (World Wide Web Konzorcium) által közzétett szabványokat.

Irreális elképzelés, hogy minden eszközön, valamennyi operációs rendszeren és böngészőben egyformán jelenjen meg weboldalunk. Gondoljunk csak a HTML5-ben megjelent új input elemek megjelenítésére, vagy a különböző operációs rendszerek eltérő karakterkészleteire.

Reális cél azonban, hogy minden korszerű böngésző használói számára egyformán kiváló felhasználói élményt nyújtson.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.