logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Böngészők sajátosságai


Az elterjedt böngészők speciális sajátosságainak kezelése

A HTML5 és a CSS3 szabványokat bemutató fejezetekben megtekinthető az egyes HTML elemek és stílusdeklarációk támogatottsága. (CSS3 és HTML5)

Egy webáruház készítésénél vagy a teljes körű támogatottsággal rendelkező technikákat (amelyeket minden elterjedt böngésző ismer) kell használni vagy gondoskodni kell a renitens böngészők korrepetálásáról. A műszaki életben általában a szabványok betartása kötelező, azonban böngészők csupán ajánlásként kezelik őket.

Egyszerűbb esetben stíluslapokon pl. előtagok (-webkit-; -moz-; -ms-; -o-;) használatával orvosolható a probléma. (Részletek a CSS3 stíluslapok készítése fejezetben.)

Más esetekben egy kis odafigyelésre van szükség. Például több böngésző képességeit mind a mai napig meghaladja a színátmenetek használata. A probléma kétféleképpen is megoldható:

a.) A háttérszín előzetes beállításával. Ha a háttér beállításánál csak színátmenet van megadva, akkor annak eldobása esetén a háttér színe nem különbözik környezetétől, pedig nem ez volt a cél. Így a felhasználói élmény a színátmenetet nem kezelő böngészők esetén nem lesz olyan mint, jobb képességű társaikban, de az oldal használható marad.

b.) Színátmenet helyett belső árnyékolás használatával. A box-shadow tulajdonsággal a színátmenetekhez hasonló hatás érhető el, és ezt a böngészők többsége kezeli.

Az új HTML5 input elemek esetén a webfejlesztő vagy a megrendelő eldöntheti, hogy egységesen minden látogatót kizár az új beviteli lehetőségek használatából, vagy csak azoktól követeli meg pl. a szabványos dátum formátumok megismerését és használatát, akiknek böngészője nem ismeri a date típusú input elemet. Ha egy böngésző nem ismeri, akkor amúgy is egysoros beviteli mezővel helyettesíti. Kár lenne minden felhasználót azzal büntetni, hogy számukra is csak egysoros beviteli mezőt kínálunk.

Nem lehet a böngészőfüggetlenség eszköze az egyformán lebutított weboldalak készítése. Sokkal fontosabb, hogy minden látogató számára az eszköze, operációs rendszere és böngészője képességeihez mérten a legjobb felhasználói élményt, a legjobban kezelhető webáruházat nyújtsuk.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.