logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Karakterek használata


A karakterkódolás helyes megadása

A karakterkódolás helyes megadása olyan alapkövetelmény, aminek elvben nem kellene ebben a felsorolásban szerepelnie. Minden webfejlesztő eldönti, hogy milyen karakterkészletet használ és tudatja a böngészővel is. (Lásd: A karakterkészlet megadása)

Az interneten azonban mind a mai napig (2015.05.28.) számos olyan weboldal található, ami a böngészőre bízza a karakterkódolás kiválasztását. Ezek készítői, ha vennék a fáradtságot, és megnéznék művüket egy másik operációs rendszer, vagy más böngésző alapbeállítás mellet, akkor nem lennének boldogok attól amit látnak, attól amit sok látogató lát.

Böngészőfüggetlen karakterkészletek használata

Ha a karakterkódolás beállításán túl vagyunk, akkor érdemes megnézni karaktereink megjelenítését több operációs rendszeren.

A különböző operációs rendszerek rendszerint különböző fontkészleteket használnak. Ha az operációs rendszerek fontjait használjuk, akkor karaktereink formája és mérete is változik attól függően, hogy milyen fontkészletek vannak telepítve a látogató eszközére.

Még az elvben Web biztos fontok is különbözőképpen jelenhetnek meg. Fontos tudni, hogy a helyigényük is változik. Így pl. egy gombfelirat, ami az egyik rendszeren kifér egy sorban, az egy másik operációs rendszer és böngésző párosítás esetén már két sorba kerülhet, ami elég csúnyán néz ki.

A Google web fontok adják ezen a területen a leginkább egységes megoldást. Segítségükkel biztosítható a közel azonos megjelenítés, és sokféle fontkészletet kínálnak, ugyanakkor használatuk a weboldal letöltésének idejét hosszabbítja meg. Több fontkészlet használatakor, akár jelentősen is.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.