logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Az akadálymentesítés célja


A webhelyek többségének célja, hogy minél több felhasználó számára tegyen elérhetővé információkat. Egy szervezet, cég, közösség vagy magán személy életének, tevékenységének, termékeinek és elérhetőségeinek bemutatása.

A közintézmények honlapjai és a közösségi támogatásból készült weblapok esetén az akadálymentesítés kötelezettség.

Üzleti honlapok esetén, az üzemeltetőknek elemi érdekük, hogy ne csupán a felhasználók szűk csoportjához jussanak el üzeneteik.

Ennek ellenére napjainkban (2014.) is sok weblap egy-egy szűk célcsoport számára készül. A jól látó, jól halló és egyéb egészségkárosodásoktól mentes, jó kognitív képességekkel, sok idővel, jól körülhatárolható technikai háttérrel rendelkező (sávszélesség, számítógép, monitor, operációs rendszer, böngésző...) felhasználóknak.

Az ideális akadálymentesített weblap tartalma minden internetkapcsolattal rendelkező felhasználó számára elérhető, függetlenül képességeitől, egészségi állapotától és az általa használt eszközök technikai jellemzőitől.

Mint látni fogjuk az akadálymentesítésnek több szintje van. Már az első szint elérése is nagy mértékben kiterjeszti a potenciális felhasználók körét, és az ideális (egészséges, okos...) felhasználók elégedettségi szintjét is. Mindez nem igényel sok plusz munkát a webfejlesztőtől.

A következőkben megismerjük a weblapok akadálymentesítésének alapelveit, technikáit.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.