logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Mindenki küzdhet akadályokkal!


Számtalan akadály keseríti az internet felhasználók életét. Ezért gyakran nem díjazzák, ha egy webáruház készítői tovább nehezítik a számukra fontos információk elérését. Az egér gombjával szavaznak, és lehet, hogy többé nem keresik fel az oldalt.

A legtöbb felhasználó élete során megtapasztalja valamely hátrányos helyzetű csoport problémáit.
  • Van aki csupán rövid ideig tartozik egy-egy ilyen csoportba (pl. végtagtörés esetén, vagy a nyaralás során a megszokottnál rosszabb technikai háttér miatt.)
  • Van aki élete végéig akadályokkal küzd.
Egy-egy csoporton belül is széles a skála. Például látássérültek esetén:
  • akad akinek már elegendő segítség egy jól megválasztott betűtípus és kontraszt arány,
  • van akinek elég a betűméret növelése,
  • sokan már olvasó szemüveggel nézik oldalainkat,
  • és nem kevesen felolvasó programokat hívnak segítségül.

A látássérült példánál maradva, az sem mindegy, hogy a látogató milyen eszközön (monitor, mobiltelefon...) és milyen fényviszonyok mellett nézi oldalunkat.

Még egy jól látó felhasználót is elriaszthat egy rosszul megválasztott háttér és nehezen olvasható betűtípus. Különösen akkor, ha oldalunkat mobiltelefonján a szabadban készült megtekinteni.

A webergonómia és a web akadálymentesítés alapelveinek betartása esetén a szöveges tartalom minden felhasználó számára elérhető lesz. Olvasás, felolvasó szoftverek vagy Braille eszközök segítségével.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.