logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
menüMENÜ   

Érzékszervi akadályokSzínvakok, színtévesztők

Egy ember, több millió színárnyalatot képes megkülönböztetni, míg egy színtévesztő esetleg csak pár százat. Vannak akik bizonyos színeket nem ismernek fel, és vannak akik szürke árnyalatokban látják a világot.

Esetükben a színek mint információ hordozók (figyelem felkeltés, veszély jelzés...) nem használhatók. Éppen ezért egy weboldal egyes elemeinek kiemeléséhez a szín megválasztása mellett más megoldásokat is használni kell (aláhúzás, keretezés, megvastagítás...).

Gyengénlátók

A gyengén látásnak, mint már a bevezetőben is volt róla szó, különböző fokozatai vannak.

Többségük számára elegendő a megfelelő kontraszt arány, és betűméret használata. Lehetővé kell tenni számukra a weboldal nagyítását. Másoknak felolvasó szoftverek segítenek.

Vakok

A vak felhasználók tapintás vagy hallás útján képesek a weboldalakon található információk befogadására. Többségük felolvasó szoftvereket használ. Számukra nagyon fontos a helyes HTML kód készítése, amely tartalmaz minden hasznos információt, (Szöveges tartalmat, képek helyettesítő szövegét, videók leírását.)

A weboldalakat úgy kell elkészíteni, hogy felolvasó szoftverekkel is használhatók legyenek, és minden funkciója elérhető legyen csupán billentyűzet használatával.

Siketek és nagyothallók

A hallássérült felhasználók számára az audio és audiovizuális tartalmak hanganyagának olvasható formában történő elérésének lehetőségét kell biztosítani.

Vak siketek

A látásukat és hallásukat is elvesztett emberek számára az információ már csak tapintás útján érhető el. Braille eszközök segítségével juthatnak a weboldalon közreadott információkhoz.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.