logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Jól kiválasztott médiaelemekA jó minőségű képek felkeltik a látogató figyelmét. A nagy méretű és jó minőségű képek viszont a weboldal letöltésének sebességét kedvezőtlen irányba befolyásolja.

Rendszerint ezen a téren kompromisszumokat kell kötni. Fontos azonban tudni, hogy egy rossz minőségű kép ronthatja a webáruház hitelességét is.

A képek méretének növelése, vagy nem méretarányos csökkentése látványos minőségromláshoz vezethet.

Videókat és animációkat csak indokolt esetben használjunk! Előfordulhat, hogy segít egy termék működésének megértésében, vagy a figyelem felkeltésében. A médiaelemek akadálymentesítéséről a következő fejezetben részletesen megismerkedünk.

Ne jelenítsünk meg a szöveget képként, nyomós ok nélkül!


Látszólag gyorsan és egyszerűen készíthető látványos és valóban böngészőfüggetlen weblap ha képként tároljuk és jelenítjük meg a tartalmát. Ezzel azonban lehetetlenné válik oldalunk megismerése két nagy felhasználói csoport
1. a felolvasó szoftverek használói,
2. a keresőrobotok számára.

Lehetnek olyan helyzetek, amikor indokolt a képek használata. Pl. Logók, a tartalomhoz tartozó eredeti dokumentumok. Ekkor azonban a helyettesítő szövegben a közölni kívánt információt tegyük elérhetővé.

Ne használjunk link-feliratok helyett képeket!


Nem csak a vak felhasználókat hozzuk kellemetlen helyzetbe, de a keresőket is megfosztjuk a számukra legfontosabb információktól.

Ennél már csak egy rosszabb megoldás létezik. Ha a linkeket és nyomógombokat képekkel helyettesítjük, és eseményeiket JavaScript felhasználásával kezeljük. Ekkor a felolvasó programok végképp használhatatlanná válnak.

Mit ér egy szép oldal, ha nem jelenik meg a keresőkben?

A képek nem megfelelő használatával végül is nem a sérült felhasználókkal, és nem is a keresőrobotokkal tolunk ki igazán, hanem a megrendelőkkel. Ők várják hiába a vásárlóikat.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.