logó WEBFEJLESZTÉS, WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS
Ingyenes elektronikus tananyag interaktív weboldalak készítéséhez.
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

Böngészőfüggetlen webáruházA webfejlesztők régi célja a böngészőfüggetlen weblapok készítése. Ideális esetben ez azt jelentené, hogy egy-egy weboldal minden böngészőben egyformán jelenik meg. Ezt azonban csupán képek helytelen használatával (szöveg megjelenítésére, link-felírat helyett...) lehetne elérni, ami kizárja a látássérült felhasználókat és a keresőrobotokat a felhasználók sorából.

Reális cél lehet, hogy a minden, elterjedt böngésző legtöbb változatában hasonlóképpen jelenjen meg egy weboldal. Ezt elérhetjük szabványos HTML és CSS kód használatával, és a webhely folyamatos ellenőrzésével a különböző böngészőverziókban, és a zavaró megjelenítési hibák javításával.

Már a böngészőfüggetlenség terén is ésszerű kompromisszumokat kell kötni. (Pl. Vajon érdemes még 2014. derekán a Windows XP-én futó “legújabb” Internet Explorer 8 verziót támogatni? Ha egy webfejlesztő erre a kérdésre igennel válaszol, akkor már le is mondhat a HTML5 és CSS3 használatról. Ha pedig a korábbi Internet Explorer változatok igényeit is ki szeretné szolgálni, akkor tovább bonyolítja életét, különösen ha az oldalt mobilkészülékeken is használhatóvá kívánja tenni.

A HTML5 és CSS3 speciális lehetőségeinek ésszerű használatával elérhető, hogy egy régi böngésző használata esetén is használni tudja az oldalt, de csak korszerű szabványos böngészők felhasználóinak jelenik mag teljes pompájában. Pl. Színátmenetek használata előtt mindig beállítunk egy fix háttérszínt.

Eszközök széles tárháza

Láttuk, hogy már ugyanazon eszköz és azonos monitor használata esetén is gondot jelent a weboldal böngészőfüggetlen megjelenítése.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy napjainkban a felhasználók már számos eszközön használhatják (?) webáruházunkat.

Az eszközfüggetlenség a böngészőfüggetlenségen túl szükségessé teszi, hogy az oldal számos különböző képernyőfelbontás esetén is jól felhasználható maradjon.

Alapvetően két út kínálkozik a különböző eszközökön jól működő webáruház készítésére:
1. Eszközönként különböző kód használata.
2. A képernyő méretéhez igazodni tudó, minden szóba jöhető felbontás esetén esztétikus megjelenést biztosító és jól használható kód készítése.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.